Els Varadors de Formentera

Apr 3, 2012 by     No Comments    Posted under: Formentera

De Formentera, la més petita de les Illes Balears, són famoses internacionalment, les seves platges d’arena blanca i els mil blaus transparents de les aigües que banyen tota la costa.
La intenció, però, no és parlar de les platges, sinò, dels trams rocosos de la costa formenterera.
Per què? Què tenen a més de paisatge ?
En les parts rocoses, penya segats, cales o costa baixa de la costa de Formentera, i ben bé com un element més de la mateixa, trobem unes estructures centenàries de fusta de savina i, a la vegada, acabades de fer, per “posar en mar” i “treure en sec” petites embarcacions de pesca: les casetes varador.

Casetes Avaradors - Es Caló (Formentera)
Les casetes varador o arriadors, són rampes-guía de llargada variable, fetes amb perxes de savina autòctona col·locades en dues alineacions horitzontals paral·leles amb un metre de separació entre elles, sostingudes per unes estaques en vertical més gruixades clavades al terra, les quals també aguanten unes altres travesses còncaves  amb esmossadures fetes per guiar la quilla de les embarcacions durant el seu viatge d’anada i tornada al mar.
Per la banda de terra, quasi tots els avaradors acaben amb una caseta on les embarcacions i altres estris necessaris per sortir a la mar, queden a repaire del sol o d’altres inclemències del temps. Per construïr les casetes, els pescadors aprofiten els trossos de madera o petits taulons de fusta que recullen de la mateixa vora del mar, la qual cosa fa que mai en trobem dos iguals malgrat que segueixen totes un mateix sistema constructiu.
En alguns cassos, banda fora les casetes sol aver-hi un torn, fet de manera artesanal amb fusta de savina, per facilitar les maniobres de pujar i baixar les embarcacions.

Casetes Avaradors - Es Pujols (Formentera)
Barca, torn, caseta i varador, ho podem trobar en una sóla unitat o formant un conjunt de varies casetes adossades.
Com a conseqüència dels temporals o grans aiguats, les casetes varadors sofreixen sovint danys o inclús la mar s’els emporta per complet. És justament aquesta feblesa i necessitat d’estima per subsistir el seu gran valor avui: malgrat la seva fragilitat, haver arribat sencers als nostres dies com a símbols de la tradició marinera del poble formenterer, com exemples de la voluntat  dels seus constructors per reconstruir-los tantes vegades com fes falta i com evidències d’haver jugat un paper principal, junt a la sal i l’agricultura, en l’economia de subsistència dels habitants de Formentera fins l’arribada del turisme.
Tant és així, que quan la Demarcació de Costes de les Illes Balears en aplicació de la Llei de Costes va voler tombar-les al·legant que ocupaven de manera il·legal la zona de domini públic, la reacció en contra de tota la població de l’illa per conservar-les fou de tal calibre i contundència, que l’any 2002 el Consell Insular d’Eivissa i Formentera a petició de l’Ajuntament de Formentera, les protegí atorgant-lis la categoria de BiC (Bé d’interès cultural) en la tipologia de Llocs d’Interès Etnològic.

Casetes Varadors - Cala Saona (Formentera)
Podreu observar la ubicació de les casetes varador declarades BIC i visitar-les si us vé de gust tant a la zona de tramuntana i migjorn de l’illa com a llevant i ponent. El conjunt d’Es Caló i Pujols estan situats en el cor mateix dels respectius cascs urbàns, però és a peu costa a costa com més gaudireu la sorpresa i la seva amable benvinguda.Casetes Varadero - Es Caló ( Formentera - Illes Balears )

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>