Coques de patata, el sabor de Valldemossa… i de Mallorca

Aug 6, 2012 by     No Comments    Posted under: Mallorca

Coques de patata, el sabor de Valldemosa … i de Mallorca

Patata, llet, sucre, ous, saïm, llevat i farina … Aquests són els ingredients que hem de menester per fer les coques de patata, un dels dolços més típics i populars de Mallorca, i, sobretot de Valldemossa, indret que gairebé és impossible visitar sense tastar-les.

Les coques de patata són lleugeres i dolces, amb un sabor fi i gens carregat. Són tan suaus que es poden menjar a tota hora, tot l’any i també acompanyades gairebé de qualsevol cosa: són boníssimes amb xocolata desfeta o amb llet calenta, quan fa fred, i també amb gelat, granissat o fruita, en arribar la calor. Una delícia que ens transporta a la cuina d’un temps, al menjar fet amb estimació i sense presses.

Per preparar les coques primer de tot hem de mesclar 250 grams de patata bullida amb mig tassó de llet i ho hem de remoure fins que quedi una pasta ben homogènia. Després barrejarem cinc ous amb 300 grams de sucre i, com hem fet amb la patata, remourem fins aconseguir una pasta sense grums. Acte seguit afegim a la mescla 250 grams de saïm fos i 20 grams de llevat de pa.

Una vegada acabat, s’han de mesclar les dues pastes, la de sucre i la de patata, i s’ha de remoure fins que quedin ben barrejades. A poc a poc anirem afegint un quilogram de farina de força i pastarem fins que la massa no s’enganxi als dits de la mà.

Deixarem la pasta dins un recipient i a prop d’una font de calor: a la cuina, devora una estufa, … I la pasta ha de tovar, sense presses, almenys durant 6 hores. Després, amb una mica d’oli a les mans tornarem a pastar, i la tornarem deixar reposar, … altres 6 hores. Han de tovar almenys dues vegades.

Finalment, agafarem trossets de la pasta de la mida d’una pilota de tennis i els donarem la forma rodona de les coquetes. Ja només queda posar-les al forn entre 160 i 170 graus durant uns 20 minuts per assaborir un dels dolços més apreciats de la nostra terra.

ricas, ricas, ricas

El consell: una vegada col·locades al motlle, abans d’enfornar-les, cal esquitxar-les amb unes gotes d’aigua, perquè no es cremin a la part superior.

Si bé es fan coquetes de patata arreu de Mallorca és a Valldemossa on tenen més tradició i anomenada. Així, les podem trobar a qualsevol dels nombrosos forns i cafeteries que hi ha al centre històric d’aquest municipi situat al cor de les muntanyes.

Menjar una coqueta de patata és molt més que assaborir un dolç, és viatjar al passat, és tastar l’aire pur i la tranquil·litat que caracteritzen aquest bell paratge mallorquí, que convida a la contemplació i al recolliment.

Valldemossa ha sabut combinar la tradició de l’illa, amb celebracions com la festa de la Beateta Sta. Catalina Thomás, amb l’herència que hi han deixat els seus visitants il·lustres, amb activitats culturals de primer ordre com el Festival de Piano Frédéric Chopin.

Valldemossa convida els visitants a fer una passejada pels tranquils i meravellosos racons que George Sand immortalitzà a Un hiver à Majorque i on Frederic Chopin va composar l’Op. 41 nº2, una de les seves obres més belles i tristes.

Així, si anam a Valldemossa no podem deixar de visitar La Cartoixa, i trepitjar els jardins i les cel·les que serviren de refugi  i consol a les ànimes de tants de visitants il·lustres, des de l’Arxiduc Lluís Salvador, a Jovellanos passant per Santiago Rusiñol, Rubén Darío, Unamuno, Azorín i més recentment, Michael Douglas.

Tots han caigut sota l’embruix d’aquest racó de Mallorca al que han donat renom internacional amb la seva estada i la seva obra.

Però són molts més els llocs que podem visitar en aquest encantador paratge de la Serra de Tramuntana, la Parròquia gòtica de Sant Bartomeu, construïda al segle XIII, el Centre d’Interpretació de la Serra a Costa Nord, on podrem descobrir la història de la Serra i d’un dels seus primers visitants il·lustres, l’Arxiduc Lluís Salvador. I els amants de la pintura no es poden perdre l’exposició de Josep Coll i Bardolet, sempre present a la seva Fundació, una explosió de colors que meravella a qui la veuen. Com el mateix pintor va dir “El color és la música de la pintura” i la seva obra n’és una bona mostra.

Cartoixa a la tardor. 1977.

Imatge: Fundació Coll Bardolet

Famosos o anònims, … Tothom queda meravellat per la mescla de colors, olors i sabors de Valldemossa …. Un lloc on veure, passejar, escoltar i tastar … Un plaer per tots els sentits que s’ha de gaudir sense presses … com les coques de patata.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>